Podróże kulinarne po Europie, czyli wakacje na Sardynii

Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą wyłaniającą się z wód Morza Śródziemnego. Krajobraz tego miejsca jest raczej skalisty. Niektórzy nazywają tę część Włoch Karaibami Europy. Wszystko ze względu na to, że panuje tam prawdziwie egzotyczny klimat. Wakacje na Sardynii to nie tylko okazja do podziwiania niesamowitych formacji skalnych i obserwowania wielu niesamowitych gatunków roślin i zwierząt. To również możliwość posmakowania wybitnych, lokalnych dań. Wielu turystów zastanawia się nad tym, co jest warte spróbowania podczas wojaży po tej części Italii. W  menu miejscowych restauracji królują ryby i inne owoce morza, makarony, wieprzowina, sery i mód, a także makarony i pomidory. Każdy z pewnością znajdzie tam coś, czym zdoła maksymalnie rozpieścić swoje kubki smakowe.

Fregula z owocami morza – słynne sardyńskie danie

Wakacje na Sardynii to okazja do skosztowania freguli z owocami morza, czyli makaronu o kształcie niewielkich kuleczek i dość twardej konsystencji. Jest on serwowany głównie na Sardynii. Można go podawać na wiele sposobów, jednak największą popularnością cieszy się ten utopiony w bardzo gęstym sosie z pomidorów z owocami morza. Fregula to przykład dania zamykającego niemal wszystkie smaki wyspy w obrębie jednego talerza. To prawdziwa uczta dla zmysłu smaku, którą doceniają nawet najbardziej wybredni smakosze.

Seadas – sardyński deser z sera z owczego mleka i miodu

Na Sardynii niezwykle ważne jest, aby każdy większy posiłek zakończyć czymś słodkim. Seadas to jeden z najczęściej serwowanych deserów w tej części Włoch. Słodka przekąska wyglądem przypomina pieróg. Przygotowuje się go z kruchego ciasta, które faszerowane jest świeżym serem z owczego mleka. Seadas serwuje się na gorąco i polewa jednym z gatunków słynnych sardyńskich miodów. To prawdziwa poezja smaku, którą z pewnością docenią wszyscy amatorzy słodkości.

Ricotta w akompaniamencie miodu Abbamele

Wakacje na Sardynii to możliwość skosztowania wielu lokalnych przysmaków, a ricotta z miodem Abbamele to doskonały przykład jednego z nich. Jest bardzo prosta, ale zarazem niezwykle efektowna. Składają się na nią jedynie dwa składniki – świeży ser ricotta i płynny miód. To danie z powodzeniem można nazwać „niebem w ustach”. W wielu restauracjach podaje się do niego Mirto, czyli miejscową nalewkę. Jej zadaniem jest niesienie pomocy dla układu trawiennego.

Ravioli w sosie pomidorowym, czyli sardyńska uczta

Ravioli to rodzaj pierożków. Miejscowi lepią je ręcznie i faszerują różnymi rodzajami nadzienia. Najpopularniejszym kąskiem są te wypełnione pecoriny, czyli serem z owczego mleka i polane sosem z pomidorów. Zdania odnośnie do sosu są podzielone. Jedni preferują jego wersję wzbogaconą mięsem, inni stawiają na rozwiązanie wegetariańskie, czyli połączenie świeżych pomidorów i pomarańczy. Taki rodzaj ravioli zazwyczaj występuje w roli głównego dania dnia. Serwuje się go zarówno w tradycyjnych domach, jak i restauracjach.

Wieprzowina pieczona na ruszcie z mirtem

Wakacje na Sardynii to także okazja do spróbowania młodego prosiaka z rusztu. Danie to jest najbardziej popularne w głębi włoskiej wyspy, gdzie kuchnia opiera się głównie na mięsiwie. Prosiak z rusztu jest obowiązkowym elementem wielkich uczt i sam w sobie stanowi rodzaj ich dekoracji. To typowy przykład „slow cooking”, ponieważ piecze się go bez większego pośpiechu. proces ten może trwać nawet kilka godzin i odbywa się na oczach gości. Fani mięsnej kuchni z pewnością będą zachwyceni tą propozycją kulinarną. Mięso dekoruje się gałązkami mirto, czyli aromatycznego, śródziemnomorskiego krzewu. Mirto występuje niemal na całej powierzchni wyspy i jest wykorzystywane także do produkowania dżemów, konfitur i nalewek.

Pecorino sardo, czyli ser z owczego mleka

Podczas wakacji na Sardynii trzeba skosztować lokalnego przysmaku, czyli owczego sera. To niezwykle smaczne propozycja, którą miejscowi wytwarzają, posługując się tradycyjnymi metodami. Kupując ser, warto zwrócić uwagę, czy na jego etykiecie pojawia się napis „D.O.P.”. Jest on gwarancją wysokiej jakości produktu oraz tego, że w procesie jego produkcji użyto jedynie zdrowych metod, a miejsce jego przechowywania zapewniło mu maksymalną świeżość.

Pomoia – sardyński grejpfrut o soczystym miąższu

Sardynia to miejsce, gdzie z pewnością odnajdą się wielbiciele owoców. Pompia to połączenie grejpfruta z pomarańczą. Owoc jest bardzo duży, ciężki, soczysty i słodki. Występuje jedynie na północno wschodniej części wyspy i jest doskonałym powodem do tego, aby ją odwiedzić. To naprawdę pyszna propozycja! Sardyńczycy wytwarzają z niego wiele przetworów. Popularne są nalewki i konfitury z wykorzystaniem pompio, warto jednak skosztować go także w formie surowej. Pompio można nabyć na przykład na lokalnych targowiskach. Najlepiej smakuje, gdy jego skórka jest jeszcze nagrzana promieniami słońca. Wyjeżdżając z wyspy pozostaje jedynie żałować, że nie można ze sobą zabrać kilku koszy tych smakowitości, by móc się nimi cieszyć przez cały rok.