Co jeść w pracy – catering dla firm

Powinniśmy spożywać więcej witaminy C, E i cynku po przewlekłej kontuzji. Przeciwutleniacze  i białka zapobiegają utracie mięśni podczas powrotu do zdrowia. Wapń jest niezbędny, ponieważ sprzyja wzrostowi kości. Ponadto poprawia gojenie i przyspiesza czas regeneracji.

Niektóre produkty mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają skrócić leczenie. Przyspieszają regenerację. Dlatego warto jeść owoce i warzywa bogate w przeciwutleniacze i polifenole. Ogólnie rzecz biorąc, zróżnicowana dieta jest najlepszym pomysłem. Dostarcza potrzebne mikro i makroelementy.

Zielone warzywa

Zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż i sałata są bardzo zdrowe. Można je śmiało dodać do sałatek i koktajli. Zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. W ten sposób zmniejszają stan zapalny. Ciemne, warzywa liściaste dostarczają dużo wapnia. Jest to ważne dla zdrowych kości. Dostarczają też zdrowych węglowodanów dla optymalnej regeneracji mięśni.

Jagody

Jagody są bogate w składniki odżywcze. Najbardziej są znane z dużej zawartości antyoksydantów. Porzeczka i truskawki są najzdrowsze. Jednak większość jagód zawiera wystarczającą ilość antyoksydantów, aby skutecznie zmniejszyć stres oksydacyjny i uszkodzenie komórek. Można je dodawać do koktajli i sałatek. Mogą być zdrową przekąską.

Pomarańcze

Większość owoców jest świetnym dodatkiem do diety w czasie powrotu do zdrowia. Pomarańcze są szczególnie bogate w witaminę C i wapń. Oprócz tego zawierają 170 związków fitochemicznych i 60 flawonoidów, czyli cennych przeciwzapalnych składników odżywczych. Pomagają zoptymalizować reakcję zapalną układu odpornościowego. Jednocześnie pomagają w odbudowie mięśni.

Ciemna czekolada

Czekolada jest również bogata w przeciwutleniacze, ale gorzka posiada ich najwięcej. W porównaniu z mleczną czekolada zawiera aż trzy razy więcej flawonoidów. Dzięki temu podnosi poziom czerwonych krwinek. Gorzka czekolada ze średnią zawartością kakao może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi, wrażliwość na insulinę i stan zapalny.

Migdały

Są doskonałym źródłem wapnia i przeciwutleniaczy. Migdały mogą też skutecznie zmniejszyć stres oksydacyjny, czasami aż o 34%. Jednak większość przeciwutleniaczy znajduje się w łupinie, więc jej usunięcie zmniejsza właściwości odżywcze.

Groch

Jest doskonałym źródłem białka i wapnia. Zawiera również dużo błonnika, różnorodne składniki fitochemiczne i liczne witaminy i minerały. Groch jest kluczowy w zwalczaniu niedoborów i przestrzeganiu właściwie zbilansowanej diety.

Jogurt

Jogurt jest popularnym źródłem wapnia i innych składników odżywczych. Przede wszystkim zapewnia zdrową florę jelitową. Probiotyki wzmacniają zdrową mikroflorę. Jest potrzebna do optymalnego zdrowia jelit. Są niezbędne dla ogólnego dobrego samopoczucia. Jogurt jest również bogaty w wapń, białko i inne składniki odżywcze. Są niezbędne w czasie powrotu do zdrowia.

Awokado

Awokado ma doskonałe właściwości przeciwzapalne. Ponadto zawierają wysoki poziom zdrowych, nienasyconych tłuszczów i witaminę D. Organizm jej potrzebuje do prawidłowego wchłaniania wapnia. Dodatkowo, w przeciwieństwie do wielu innych problemów, awokado ma wiele korzyści zdrowotnych.

Ryby

Ryby są doskonałym źródłem wysokiej jakości zdrowych tłuszczów i witaminy D. Wraz z innymi rodzajami owoców morza, ryby są niezbędnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białek. Jedzenie dużej ilości ryb pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poprawić ogólną funkcję naczyń krwionośnych.

Słodkie ziemniaki

Pomagają w budowie mięśni, zwłaszcza po urazie. Są bogate w błonnik, witaminę D i E, potas i wiele innych mikroelementów. Dostarczają też przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów. Przeciwdziałają uszkodzeniom komórek spowodowanym urazom sportowym.

Co pić w pracy?

Najbardziej sensowną i zdrową rzeczą, którą możesz wypić jest woda. Nie zawiera kalorii. Dzięki niej organizm może prawidłowo funkcjonować. Pomaga regulować temperaturę ciała. Poprawia pracę stawów, chroni tkanki i pomaga się odprężyć. Woda nie zaspokoi naszego głodu, ale może powstrzymać apetyt.

Nie martwmy się, wypicie jednej filiżanki kawy nie jest szkodliwe. Wręcz przeciwnie, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, niektórych rodzajów raka, choroby serca i udaru mózgu. Kawa pomaga również stłumić apetyt. Nie dodawaj jednak do niej dużo cukru, syropu, mnóstwo mleka i bitej śmietany. Fantazyjne napoje kawowe zawierają dużo kalorii i tłuszczu. Wypij czarną kawę lub z małą ilością cukru i mleka.

Niezależnie od tego, czy wybierzemy zieloną, czarną czy białą herbatę, ma właściwości przeciwzapalne. Większość herbat jest bardzo zdrowa. Obniża ryzyko nowotworów i udaru. Oferuje ochronę przed niektórymi chorobami mózgu. Jeśli zależy nam na dużej ilości przeciwutleniaczy, wypróbujmy zielone, czarne lub białe odmiany. Pamiętajmy jednak o tym, aby mało słodzić.

Możemy wybrać mleko, ale tylko z niską zawartością tłuszczu. Wypróbujmy 2%, ale jeśli już go pijemy, spróbujmy 1%. Jeżeli do tej pory piliśmy mleko z 1% tłuszczy, zdecydujmy się na beztłuszczowe mleko. Nie będzie zawierać dużo kalorii i tłuszczu. Będzie bardzo zdrowe.